Tijdelijke tweede ingang bib tijdens werken

Vanaf 30 september opent de bib een tweede ingang. Dit naar aanleiding van de wegenwerken in de buurt. In de omliggende straten wordt de volgende maanden gewerkt waardoor de hoofdingang soms moeilijk bereikbaar is. De extra, tijdelijke ingang bevindt zich aan de achterkant van de bib, tegenover speeltuin De Waaiburg.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Test elektronische sirene

Op regelmatig tijdstip worden de sirenes getest van de risico-zones rond Seveso- en nucleaire bedrijven. De volgende test staat gepland op donderdag 3 oktober. De toestellen worden steeds in werking gesteld tussen 11.45u en 13.15u. Op het ogenblik van de test zal de sirene een NBC alarmsignaal geven (nucleair, biologisch, chemisch). Na dit signaal zal uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap 'proefsignaal' weerklinken. Op het grondgebied van Geel staan achttien sirenes verspreid.

meer info: www.seveso.be, 0800 94 113

Vernieuwing elektriciteitsnetten en openbare verlichting

De volgende maanden zal Eandis in diverse straten in onze stad bovengrondse elektriciteitsnetten ondergronds brengen. Het stadsbestuur maakt van de gelegenheid gebruik om nieuwe straatverlichting te plaatsen. Enkel de bovengrondse kopernetten binnen het woongebied worden ondergronds gebracht. Andere bovengrondse netten (bundelnetten die bestaan uit geïsoleerde kabels) worden niet aangepast. Er staan werken gepland in Pallo (begin oktober), Groenstraat (eind oktober), Azaleastraat (november), Antwerpsedries (november), Rauwelkoven (januari), Gerststraat (maart). De timing is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het stadsbestuur heeft beslist om in de betreffende zones ook het verlichtingsnet te vernieuwen met nieuwe palen en lampen.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Fly-over vanaf 30 september open voor verkeer

Vanaf maandagnamiddag 30 september 2013 kan het verkeer bij Geel-West gebruik maken van de fly-over van de Noord-Zuid Kempen. Daarmee is een van de belangrijkste onderdelen van de herinrichting een feit. Het doorgaand verkeer kan vanaf dan over de hoofdas van het complex rijden: over de oostelijke brughelft van de E313, de fly-over en de tuikabelbrug over het Albertkanaal. De komende maanden wordt verder gebouwd aan de grote rotonde aan de watertoren, de fietstunnels, carpoolparking, wegenis, aansluiting van nieuwe infrastructuur op bestaande wegen, fietspaden, enz.

Meteen na de openstelling van de fly-over, gaan heel wat nieuwe werven van start. Zo worden de omliggende wegen aangesloten op de grote noordelijke rotonde aan de watertoren. Tot eind 2013 brengt dat extra hinder en omleidingen met zich mee. De complexen van de E313 in Herentals-Oost en Geel-Oost, de Herentalseweg (N13), de Koning Albertstraat en Liessel zullen bij die omleidingen een belangrijke rol spelen. Voor de aanvang van de nieuwe werken zullen overzichtelijke omleidingsplannetjes aangeboden worden via onderstaande website. Na de ingebruikname van de fly-over wordt ook de oude brug over het Albertkanaal afgebroken. Aangezien het verkeer vanaf begin oktober over de nieuwe tuikabelbrug rijdt, kan gestart worden met de afbraakwerken. Dat zal geen impact hebben op het verkeer in de buurt.

meer info: www.noordzuidkempen.be

Nijverheidsstraat tot begin december afgesloten

Vanaf begin oktober starten wegenwerken bij de Nijverheidsstraat en de fly-over. Daarnaast zal watermaatschappij Aquafin in de Nijverheidsstraat regenwatercollectoren plaatsen. Dat wordt nu al gedaan om te vermijden dat meteen na de voltooiing van de Noord-Zuid Kempen opnieuw werken opgestart moeten worden. Om de hinder te beperken, werkt Aquafin in verschillende fasen. In de eerste fase zal de Nijverheidsstraat van begin oktober tot begin december in beide richtingen afgesloten worden voor het verkeer ter hoogte van de Snelwegstraat (N19).

meer info: www.noordzuidkempen.be

Leeskring in de bib

Van september tot juli komt in de bib maandelijks een leesgroep samen om een boek te bespreken. Iedereen is welkom om aan te sluiten. De volgende leeskring staat gepland op zaterdag 28 september om 10u. Dan staat de roman ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa op het menu. Het boek handelt over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Skatecontest Geel

Op zondag 29 september organiseren enkele jongeren in samenwerking met de jeugddienst een skatewedstrijd. De wedstrijd vindt plaats op het skateplein van Jeugdcentrum De Bogaard. In de vakantieperiode heeft het skateplein er twee nieuwe skatetoestellen bijgekregen. De uitgebreidere combinatiemogelijkheden drijven uiteraard ook het niveau omhoog. Spektakel is verzekerd! De wedstrijd start om 14u. Geïnteresseerde skaters melden zich voor het startuur aan. Het jeugdhuis is die dag open dus supporters kunnen alles volgen van op het terras.

meer info: jeugddienst De Bogaard, 014 56 68 00, jeugddienst@geel.be

Kortfilms in de bib

In oktober staat dementie centraal in de bib. De hele maand kan je gratis deelnemen aan activiteiten die het thema behandelen. Zo worden tijdens de openingsuren o.a. kortfilms getoond. Elke week staat een andere film in de kijker. Van 1 tot 7 oktober is dat ‘In de ban van de Betties’ door Kaviar, van 8 tot 14 oktober ‘De zondvloed’ met Jan Decleir door Peter Ghesquière, van 15 tot 21 oktober ‘Konfetti im Kopf’ door Rick Minnich en Hans Schauerte en van 22 tot 31 oktober ‘Vader en zoon’.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be